Безплатни тренировки за хиперактивни деца в тенис клуб "Албена"

Тенис клуб „Албена” – Пловдив, е член на Българската федерация по тенис и започва дейността си през 1996 година. Кортовете се намират и до днес на стадион "Пловдив". Занемарената база е възстановена със собствени усилия и средства на клуба. В момента има четири червени корта с осветление, съблекалня, баня със санитарен възел, кафене. От 2007 година клубът вече има два закрити корта с балон. Тук целогодишно тренират около 60 деца под ръководството на трима треньори.

Приоритет на клуба е детско-юношеската школа. Най-малките, които тренират, са на 4-годишна възраст. Най-подходящо според треньорите е децата да започват с тренировките на 6-7 години. Занимания се провеждат всеки делничен ден. Идеята е всички спортуващи да се разделят на групи по 5-6 деца. Най-малките започват с мини тенис или по-точно казано децата използват малки ракети и мрежички. В тренировката подготовката с ракета и топка е около 30-40 минути, а през останалото време за малчуганите се подготвят различни игри. Това се прави умишлено, за да не се натоварват излишно децата.

Треньорите, които се грижат за индивидуалната подготовка на всяко дете, са Албена Цветкова, Крум Крумов и Димитър Константинов. За таксата от 80 лева спортуващите получават 12 тренировки, които трябва да бъдат използвани до 3 месеца. Полезно е да има занимания поне два пъти седмично, в противен случай се нарушава последователността и се затруднява усвояването на уменията. В цената влиза ракетата, която всеки записал се получава, а екипировката си я осигурява всяко дете.

Децата участват и в турнири на регионалния календар. Малките до 7 години играят на червен корт, който е с най-намалени размери. На оранжев корт, който е по-голям, участват 7-8 годишните. Децата от следващата възрастова група са на зелен корт. Той е със стандартен размер, но топките отново са по-меки.

Всяко дете се картотекира към всеки клуб за една година. Официалното преминаване от един в друг отбор става след изтичане на съответната картотека. Клубът може да се похвали с държавни шампиони в различните възрасти, а през тази година има шампионка на страната до 14 години. Организират се различни детски турнири, а в последния за малчугани до 12 години участват 180 деца и се изиграват общо 205 мача.

Любопитно е, че клубът осигурява безплатни тренировки веднъж седмично за хиперактивни деца. За съжаление интересът до този момент е слаб и само няколко се включват в заниманията. Все още е рано да се говори за конкретни резултати.

Допълнителна информация родители и деца могат да получат на място – кортовете на стадион Пловдив, улица "Ясна поляна".Коментари към новината

  • Смени картинката