Проектът Silis или изкуства, обединявайте се!

Да пристъпим в света зад огледалата - това примамливо предложение отправя проектът, наречен Silis. Silis е ателие за синкретично изкуство, където в едно се съчетават танц, театър, музика и изобразително изкуство, предназначено за хора от всички възрасти. Идеята е всеки участник в проекта с помощта на специалисти да провери своите заложби във всяко изкуство и да избере онова, което най-много му подхожда.

Ателието е отворило врати на 4 февруари. Инициатор на проекта е Лилия Петрова, която е и ръководител на танцовата школа заедно с хореографа Светломир Ангелов. Тя е започнала да танцува балет от 6-годишна, ученичка е на покойния балетист Петър Парисов. След смъртта на преподавателя си тя решава, че няма да танцува и ще учи право.

Поводът за осъществяването на проекта Silis? Омръзна ми да правя това, което не искам, заявява Лилия. Имах такава идея, която беше оставена да се развива с времето и накрая се превърна в един студентски проект. Преподавателите в школите са завършващи студенти, освен ръководителя на ателие „Театър“, който е актьорът от Пловдивския драматичен театър – Троян Гогов. Името на проекта Silis е измислено от хореографа, като се прави асоциация с човешката сила и енергия.

В школата за обединени изкуства се учат главно деца, но ръководителите призовават и техните родители да участват. В уютното и просторно ателие има място и за възрастните, които могат да развиват творческите си умения. Часовете се провеждат всекидневно, включително в събота и неделя. Засега групите не са големи, за танцово изкуство има 5 деца, 4 за театър, 1 дете за поп и джаз пеене, 1 пианистка и 3 деца в ателие рисуване. Най-малкото дете е на 4 и половина години, а най-големият фен на изкуството е 14-годишен. Таксата за месец е 60 лева, като в рамките на 12 посещения малчуганите могат да се учат във всяко едно ателие.

Ателие „Танци“ се ръководи от г-жа Петрова и Светломир Ангелов. Нашите танци нямат нищо общо с това, което се преподава навсякъде. Няма спортни и латино танци, нито брейк денс. Заниманията се въртят около класиката, започваме с модерен екзерсис, класически балет, а колегата се специализира в уличен попинг. Танцувайки, децата изобразяват самия текст на песента.

Ателие „Рисуване“ се ръководи от скулптора Венцислав Петров. Започнали са да рисуват с детски водни боички, но разбрали, че това е твърде просто. Сега учениците творят с акрил, темпера и въглен, учат история на изкуството и теория, а компания им прави скулптурата на главата Стамат, който е неизменен участник в уроците.                              Главата Стамат       

Ателие „Музика“ се води от Евгения Горанова  (пиано), Яна Карапеткова (флейта), Алексан Чобанов (пеене и виолончело), Емануил Татеосян (виола). Музикалната школа си има и композитор – Александър Костов, който стана известен с музиката си към БГ филма "Корпус за бързо реагиране".

Голям интерес има към ателие „Театър“ с преподавател актьорът Троян Гогов. Не е нужно за децата да казват стихотворения или песнички, за да участват в нашата школа. Ролята на проекта ни е да помага на хората да откриват театралното в себе си. В много случаи детските формации, учейки малките на театър, в голяма степен ги увреждат. Младежите влизат във НАТФИЗ деформирани в отношението си към театъра. Колегите бързат да поставят пиески и сценки, но детето трябва първо да го почувства в себе си. По тази причина правим упражнения за дишане, за изнесен говор, за съчетаване на резонатори, упражнения за самия правоговор, обяснява Троян. Човек започва да развива чувство към театъра и да се подготвя за живота. Нашата роля е да насочваме енергията на младия човек към нещо градивно и творческо. Не искаме те да станат актьори. Първото, което ги питам, е има ли нещо друго, което да им се отдава повече от актьорството. Детето само трябва да иска, а не родителите. Най-важното е, че подхождаме индивидуално към всеки един човек, а не като към група. Дали малчуганите са затворени и притеснени на сцена? Децата са затворени, но самият факт, че са в това ателие ги прави по-социални, защото се срещат със себеподобни, общуват. Нямаме ученици, които да не стават за това, но има такива, които просто идват от любопитство. Те не се задържат дълго. Радвам се, че имаме такова ателие, което да се отличава от останалия свят, където ценностите вече са загубени или заменени, обяснява актьорът.

“Silis project” се стреми да събере най-талантливите участници на една сцена, където по време на спектакъла да свирят и пеят на живо, да танцуват и да изграждат декора в процеса на развитие на самия спектакъл. Почитателите на всякакъв вид творческа дейност могат да посетят сайта на Silis: www.silis-bg.com. Адресът на ателието е ул. "Любен Каравелов" 2.Коментари към новината

  • Смени картинката