Чарли - школа за бъдещи театрални звезди

Място, където се раждат бъдещи звезди - това е детска театрална школа Чарли към Центъра за изкуство и обучение в община Пловдив. Всеки, присъствал поне веднъж на репетиция или представление на младите таланти, може да се убеди в това.

В школата вдигат летвата високо. Там правят спектакли предимно по класически автори, в които "няма празно" - Бърнард Шоу, Уди Алън, Жан-Пол Сартр, Достоевски, Шекспир, Радичков. По-малките работят по забавни етюди, които по-късно поднасят пред публика от всички възрасти.
Актьорското майсторство на тези деца е на ниво трети курс в НАТФИЗ, е мнението на журито на всички фестивала, в които "Чарли" участва.

В школата, където идват ученици от първи до дванадесети клас, децата изучават теория на театъра, правоговор, техника на говора, пластика.
В началото сцената е доста притеснително и стряскащо нещо за тях. Когато преодолеят този страх, идва удоволствието от играта. Актьорът, когато излезе на сцената, дори и нищо да не прави, трябва с енергията си да изпълни целия салон. Това е магия - все едно душата ти се разтваря там. Става някаква невероятна симбиоза между личния и сценичния дух, смята Ваня Паликопова, театрален педагог на "Чарли".

Тя учи децата, че да грешиш не е страшно и за да направят нещо вярно, първо трябва да сбъркат. Убеждава ги да не се притесняват да предлагат, да експериментират. В "Чарли" се цени свободата в общуването. Няма обръщения като "госпожо" - всички наричат Ваня с малкото й име. Целта й е да накара възпитаниците си да забелязват нещата, които се случват около тях, защото театърът е отражение на живота.

Именно затова "се случват" и големите успехи на "Чарли" по различни артфоруми.

На Фестивала на камерните кафе-театри в Свищов през 2008 г. възпитаничката на школата Николина Цинцарова спечели първа награда за женска роля за моноспектакъла "Овъглени ангели". От същото събитие "Чарли" отнесе приза на кмета на община Свищов.
Пак през 2008-а, на Ученическия театрален фестивал "Климент Михайлов" в Русе, спектакълът получи голямата награда на журито.

През 2009 г. децата от "Чарли" участваха в мащабния проект "Богомилката" по идея на Ваня Паликопова. В реализацията му се включиха известни имена от пловдивския културен афиш. Сценографията е дело на художника Емилия Арабаджиева, директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Музикален педагог бе младата оперна певица Ани Хосен, а хореографията е на Желка Табакова. Костюмите за постановката са изработени по проект на Мария Иванова, моделиер и преподавател в Професионалната гимназия по облекло "Ана Май". Театрален педагог и режисьор е Ваня Паликопова. Мюзикълът, който събра стотици зрители в залата на кино "Гео Милев", е по неиграна пиеса на Блага Димитрова.

Модерната и оригинална трактовка на класическите пиеси разсмива до сълзи публиката по време на откритите уроци, които в школата са традиция и се провеждат на края на всяка учебна година.

На тях можете да видите как 10-годишни малчугани играят Шекспир. Децата представят откъси от "Хамлет", "Двамата веронци", "Ромео и Жулиета", "Много шум за нищо", "Отело". За радост на родителите си, които също са поканени, младите театрали наистина осъщестяват себе си на сцената.

През 2010 г. Школата реализира два големи проекта - “Побъркани от любов”, пиеса на Сам Шепард, и “Асансьорът” на Георги Марков. В “Асансьорът” играха ученици, а “Побъркани от любов” направих със студенти и представих пред комисия като мой дипломен спектакъл, който беше оценен с отлична оценка. И двата спектакъла се играха на фестивала в Свищов, откъдето се върнахме с две награди за спектакъл от общо четири. “Асансьорът” беше отличен с втора награда, а “Побъркани от любов” със специалната награда на Община Свищов, обяснява Ваня Паликопова.
През 2011 г. Възпитаниците на „Чарли“ се изявиха на сцената на фестивал в Пловдив - “Преглед на любителското творчество”, организиран от отдел “Любителско творчество”. Там най-малките дечица от се представиха с микс от басни на Банчо Банов и с атрактивното си представяне впечатлиха журито. Беше им отсъдена втора награда.


През месец май те приключиха учебната година с представление от приказки на български автори и буфосинхронада. Студентите пък работиха по пиесата на Теодора Димова “Любовници”. Спектакълът под името “Триъгълник” беше изигран два пъти в зала 4 на Младежки дом .
Малките изпратиха годината с Коледно представление, в което играха етюди с коледни мотиви върху музика. Следващата им нова изява (през май 2012) ще бъде със стихотворения на Джани Родари.
Учениците в школата се обучават по актьорско майсторство, правоговор, техника на говора, социална психология (езика на тялото), пластика. Оформят добро самочувствие от различните умения, които придобиват, както и много други полезни знания, дори и професионалният им път да ги отведе в съвсем друго поприще от театралното. Много често, обаче, възпитаниците на „Чарли” поемат по пътя към професионалната сцена. Курсисти на школата вече играят в театрите в страната, а други се обучават за актьори в съответните висши учебни заведения.Коментари към новината

  • Смени картинката