Джудо в Арена спорт - Пловдив

Джудото (Мекият път) е спорт, възникнал в края на 19 век в Япония. Той е в основата на почти всички появили се впоследствие бойни изкуства. Джудото в България се ражда и утвърждава постепенно през 20 век.

Можем да си позволим да цитираме откъс от филма „История на джудото”, като по този начин се опитаме да представим качествата, на които възпитава този спорт. „Учтивост е да уважаваш другите.
Смелост е да правиш това, което е справедливо.
Искреност е да изразяваш себе си, без да криеш своите мисли.
Честност е да държиш на думите си.
Скромност е да говориш за себе си без суетност.
Уважение, без уважение не може да има доверие.
Самоконтрол е да оставаш тих, когато гневът се надига.
Приятелството е най-чистото човешко чувство.
Джудо е букет от всички тези цветя.”

Съвкупността от техники, принципи и цялата философия на този спорт градят основната му идея. Дългогодишната подготовка с този спорт води до усъвършенстване на спортните умения и придобиване на характерните за това изкуство качества.

„Арена спорт” е най-добрият клуб по джудо в Пловдив и един от водещите в България. Лицензиран е по всички стандарти на Българската федерация по джудо. За желаещите да тренират този спорт се грижат едни от най-добрите специалисти в страната. На децата от 1-и до 7-и клас треньор е Лъчезар Харалампиев, а Цветана Божилова подготвя по-големите спортисти. И двамата възпитатели са лицензирани треньори, завършили магистърска степен по специалността си в НСА.

Малките започват тренировки в зала „Олимпиада”, където получават необходимите условия за началните умения в спорта. След 5-и клас се осъществява прием на деца в Спортното училище в Пловдив. Ученици от цяла България могат да кандидатстват в школото. Осигурено е общежитие и пълен пансион.

Състезателите на „Арена спорт” имат постоянни покани от турнири в цяла Европа. Децата започват да участват в такива надпревари след 3-и клас и с изричното съгласие на родителите. Кога едно дете започва участие на различни първенства у нас и в чужбина зависи и от индивидуалното му развитие. Пример за успешен състезател е и бившият възпитаник на клуба – Янислав Герчев, който завоюва европейска титла за България в първенството до 23 години в Тюмен.

Специалистите в клуба обясниха, че след толкова години работа с деца имат поглед върху развитието на малчуганите. Треньорите твърдят, че джудото обезателно развива у всеки спортист някои важни качества: сила, бързина, ловкост, психологическа устойчивост, самоувереност и дисциплина.

Повече информация за приема може да намерите за децата след 5-ти клас в Спортното училище, а за по-малките са отворени вратите на зала „Олимпиада”. За контакти може да търсите и двамата треньори – Лъчезар Харалмпиев 0878 304 997 и Цветана Божилова 0885 832 168.Коментари към новината

  • Смени картинката