Моите надежди за 2013-а, Сони Бохосян

Всяка година ни учи на нещо съществено. Повечето от нас предпочитат да се забавляват на 31 декември без да си дават равносметка за това, което им се е случило. Не че аз не се забавлявам, но винаги на тази дата си казвам: „Чакай, към какво ще се стремя през новата година, ако не разбера докъде съм стигнала през старата?”
 
2012-а ми предостави много теми за размисъл и ми показа, че човек трябва да оцелява напук на световната месомелачка. Накара ме да повярвам в най-ценните уроци, а именно житейските. Може би едно от най-важните неща, на които се научих беше, че всеки миг тряба да се изживява пълноценно и докрай, защото животът е по-кратък отколкото си мислим.Също така разбрах, че трябва да си бунтовник и да се опълчваш на течението, да не се оставяш на водовъртежа.

Вярвам в 2013-а. Може би е странно да се каже, че някой вярва в година. Та тя е съставена от 365 денонощия, нищо особено, но какво пък? Надявам се тя да ми даде възможност за успехи в сферата на актьорското майсторство и изкуството като цяло. Все пак ще станат 12 години откакто се занимавам с това. Горещо искам да пътувам и да се запознавам с нови култури.
 
Като цяло надеждите си за 2013-а година възлагам на интелектуалната еволюция в България. Задушавам се от масовия вкус и се надявам до 31 декември 2013 да сме преживели катарзис. Вярвам, че българинът е способен на това и тайно от себе си го желае. Дано хората от моето поколение разберат, че е по-важно да се развиваш като личност, а не да профукваш парите на родителите си в баровете. Нужно ни е силно начало. Надявам се всеки да срещне по пътя си доброта, разбирателност, толерантност и любов. 2012-а ме срещна с един много близък до сърцето ми човек.  2013 – а може би ще ме събере с него.
 
Бих искала през идната година да обръщам повече внимание на малките неща в ежедневието, защото те ни правят щастливи. Щастието не се дължи на парите, а на духовното богатство.

Свободното време е изключително ценно и дано да имаме повече от него. Прекарваме всеки ден в изморителна работа и главоболия, притесняваме се за ненужни неща. Липсва ни свободно време, за да спрем и да си отдъхнем. Да се замислим.
 
Учениците сме претоварени с какви ли не уроци. Все още никой не е осъзнал, че не е важно да учим и научаваме. По-полезно е да СЕ учим и поучаваме .
 
През изминалите години все по-често ставахме свидетели на църковни скандали и враждебности между религията и науката. През 2013-а се надявам всеки да открие своя Бог или това, в което вярва. Защото не религията е важна, а вярата сама по себе си. „Вярата в нещо го кача да се случи” е казъл Фран Лойд Райд.
 
Тази година, най-вероятно, ще бъде изпълнена с вълшебства. Най-голямото вълшебство – изкуството да се себенадграждаме. Навсякъде пише: „Бъди себе си”, ами ако това „себе си” не ти харесва? Всеки стига до един момент от живота си, в който иска да се промени всеки може и има право. Но е добре да не се стремим към съвършенство, то просто не съществува.

Вярвам, че 2013-а ще бъде по-хубава година от 2012-а. Изпълнена с повече радости и късмет, тя ще ни зарежда с положителна енергия. По-точно казано: Слънцето ще грее по по-различен начин.
 
Иска ми се да завърша с една мисъл, която вече ме напътства през настъпилата 2013-а.

„Докато растем ние научаваме, че дори човекът, за когото не допускаме, че ще ни разочарова, най-вероятно ще го направи. Сърцето ти ще бъде разбивано навярно повече от един път и става по-трудно всеки път. Ти също ще разбиваш сърца. Ти ще се караш с най-добрия си приятел. Ще обвиняваш любимия си човек за нещата, които предишният е направил. Ще плачеш, защото времето лети твърде бързо и евентуално ще загубиш някого, когото обичаш. Затова снимай много, смей се много и обичай сякаш никога не си бил нараняван, защото всеки 60 секунди, които прекарваш натъжен са минута на щастие, която никога няма да си върнеш.” – Анди Биурсак.

И все пак, лицемерно ли ще бъде, ако кажа: „Благодаря ти, 2012-а.” ?

Сони Бохосян, 11 клас в Гимназия с хуманитарен профил "Св. Св Кирил и Методий" - ПловдивКоментари към новината

  • Смени картинката